Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΙΤΣΟΜΠΑΡΑ

ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕ ! ..

Πώς να μην ανοίγει η καρδιά σου, όταν σ' αυτές τις σκυθρωπές και άγονες μέρες "σκάνε" κι ανθίζουν κινήσεις και πρωτοβουλίες που κοιτάζουν μπροστά ? 

Πόσο μάλλον, όταν μας τέρπουν και μας πλουτίζουν με τα ηχοχρώματα της τέχνης τους. 

Η Ορχήστρα AMBASSADORS της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2015 και είναι αποτέλεσμα εθελοντικής προσπάθειας. Σκοπός της είναι, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελείται απο επαγγελµατίες και ερασιτέχνες µουσικούς και τραγουδιστές κάθε ηλικίας, µε την επιµέλεια και καθοδήγηση του κου Σπυρογιάννη Αλεξανδράτου, διευθυντή ορχήστρας µε εξαίρετη πορεία στα µουσικά σύνολα της ΕΡΤ και του Δήµου Αθηναίων. 


Με χαρά μας φιλοξενούμε την ανάρτησή τους. 

Λίγα λόγια για τους AMBASSADORS
Η Ορχήστρα Ambassadors της Οµοσπονδίας Συλλόγων Αρτέµιδος – Σπάτων, αποτελείται απο επαγγελµατίες και ερασιτέχνες µουσικούς & τραγουδιστές κάθε ηλικίας, µε την επιµέλεια και καθοδήγηση του κου Σπυρογιάννη Αλεξανδράτου, διευθυντή ορχήστρας µε εξαίρετη πορεία στα µουσικά σύνολα της ΕΡΤ και του Δήµου Αθηναίων.
Η ορχήστρα δηµιουργήθηκε µε σκοπό να συγκεντρώσει τους καλλιτέχνες της περιοχής µας και να µπορέσουν να εκφραστούν µέσα απο αυτό το µουσικό και πνευµατικό σύνολο.
Η ονοµασία των Ambassadorsπροέκυψε απο την ανάγκη µας να γίνουµε πρεσβευτές του ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής µας µέσω της κοινής µας αγάπης για τη µουσική. Παράλληλα, ένας επιπλέον σκοπός µας είναι , µε τις συναυλίες
και τις εκδηλώσεις µας, να βοηθήσουµε όσο και όπως µπορούµε, τις άπορες οικογένειες και συνανθρώπους της πόλης µας.
Παράλληλα µε τη βασική ορχήστρα, έχουν δηµιουργηθεί και άλλα µουσικά σύνολα , όπως το σύνολο έντεχνης µουσικής , το λαϊκό σύνολο, το δηµοτικό, το νησιώτικο και το Κρητικό σύνολο. Επίσης, το κλασικό σύνολο, η νεανική ορχήστρα, και µελλοντικά σύνολο big band καθώς και δηµιουργία µουσικής σχολής για απόρους.
Στο λίγο χρόνο που λειτουργούν οι Ambassadors έχουν πραγµατοποιήσει πολλές συναυλίες εντός και εκτός Αττικής, απο τις οποίες, δηµιουργείται ενα DVD της ορχήστρας και των σολίστ της, το οποίο σύντοµα θα είναι διαθέσιµο. Σας ευχαριστούµε όλους για την στήριξη της προσπάθειάς µας και υποσχόµαστε πάντα να προσπαθούµε να είµαστε καλύτεροι και άξιοι των προσδοκιών σας.

Αγαπητή / έ συµπολίτη, επιχειρηµατία και φίλοι της ορχήστρας η Οµοσπονδία συλλόγων Αρτέµιδος – Σπάτων θέλει να βοηθήσει την πόλη µας και δηµιούργησε το πνευµατικό – µουσικό – καλλιτεχνικό στέκι και την ορχήστρα Ambassadors µε τα µικρά µουσικά σύνολα ορχήστρας που σκοπό έχουνε να προβάλλουν την πόλη µας . Για να πραγµατοποιηθούν θα θέλαµε την πολύτιµη βοήθειά σου που είναι να γίνεις µέλος της ορχήστρας µε minimum 2€/µήνα. Τον επιχειρηµατία χορηγό σε οποιοδήποτε ποσό .

Αγαπητοί φίλοι τί ανταπόδοση θα έχετε απο την ορχήστρα ;
Για τα µέλη : η αναγραφή του ονόµατός σας στο πρόγραµµα και πρόσκληση στις συναυλίες της ορχήστρας .
Για τον επιχειρηµατία χορηγό : η αναγραφή της επιχείρησή σας.
Κάθε τετράµηνο θα έχετε ενηµέρωση για το πού πάνε τα χρήµατά σας Ευχαριστώ

Επικοινωνία : ambassadorsorchestra@gmail.com

Ρεπερτόριο Ambassadors
1. Κάτω απ᾽το πουκάµισό µου
2. Κεµάλ
3. Μαλαµατένια λόγια
4. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
5. Μαργαρίτα Μαργαρώ
6. Μαρίνα
7. Με το στόµα γεµάτο φιλιά
8. Μια παναγιά
9. Μια πόλη µαγική
10. Μίλησέ µου
11. Μισοφόρια
12. Μύθος
13. Μυρτιά
14. Νύχτα Μαγικιά
15. Ξένος για σένα
16. Οδός ονείρων
17. Οι νταλίκες
18. Όµορφη πόλη
19. Πέρα απο τη θάλασσα
20. Παραπονεµένα λόγια
21. Πούνε τα χρόνια
22. Πόλη µαγική
23. Ferryman
24. Αννούλα του χιονιά
25. Άπονη ζωή
26. Απρίλη µου
27. Άρνηση
28. Βάρκα στο γιαλό
29. Βράχο – βράχο
30. Γωνιά – γωνιά
31. Δραπετσώνα
32. Δόξα τω Θεώ
33. Δρόµοι παλιοί

34. Είµ᾽αητός χωρίς φτερά
35. Ένα το χελιδόνι
36. Έχω ενα µυστικό
37. Έχω µια αγάπη
38. Ζήλεια µου
39. Ζορµπάς
40. Η µάνα του Αλέξανδρου
41. Η νύχτα θέλει έρωτα
42. Καηµός
43. Καισαριανή
44. Κάτσε καλά
45. Ροδόσταµο
46. Σ᾽αγαπώ σαν τον ήλιο του Μάη 
47. Στην Καισαριανή
48. Στο Λαύριο γίνεται χορός
49. Στρώσε το στρώµα σου για δυο 
50. Στων αγγέλων τα µπουζούκια
51. Συρτάκι
52. Τα Κύθηρα
53. Τζαµάϊκα
54. Της καληνύχτας τα φιλιά
55. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
56. Το αγριολούλουδο
57. Με το στόµα γεµάτο φιλιά
58. Το φεγγάρι είναι κόκκινο
59. Το φεγγάρι κάνει βόλτα
60. Υπάρχω
61. Υποµονή
62. Φτωχολογιά
63. Χίλια µύρια κύµατα
64. Χρυσοπράσινο φύλλο
65. Ψίθυροι καρδιάς


Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, καθαρότερος ο Δήμος !


Επί σειρά ετών συχνά πυκνά ακούγονταν, και δικαιολογημένα, αγανακτισμένες φωνές των δημοτών μας  για την άθλια καθημερινότητα των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων, τη βρώμα που ανέδιδαν, με τις στρατιές των τρωκτικών και τα σμήνη των εντόμων να απειλούν την Δημόσια Υγεία. Ειδικά μες το καλοκαίρι, με τον διπλασιασμό του πληθυσμού και το πλήθος επισκεπτών στις παραλίες, σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες, η κατάσταση γινόταν ασφυκτική και η εικόνα που επικρατούσε ήταν αυτή της αναρχίας και της εγκατάλειψης.

Φαίνεται να ‘ναι κοινή διαπίστωση ότι κάτι πια έχει αλλάξει. Στον συγκεκριμένο τομέα. Υποθέτουμε πως στις σημερινές συνθήκες ούτε το προσωπικό καθαριότητας αυξήθηκε, ούτε τα διαθέσιμα κονδύλια. Που σημαίνει ...
πως η οργάνωση των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου μας έχει αναβαθμιστεί. Που σημαίνει πως αν υπάρχει βούληση και διοικητική επάρκεια έχουμε αποτελέσματα. Έτσι σκουπίδια, ανακυκλώσιμα και κλαδιά απομακρύνονται συντομώτερα, είδαμε εργάτες καθαριότητας στους δρόμους, είδαμε συνεργεία κοπής πρασίνου και απομάκρυνσης των φυκιών από τις ακτές της Αρτέμιδας, μια πιο συντεταγμένη λειτουργία της Υπηρεσίας, γενικότερα.
Ελπίζουμε η προσπάθεια να εδραιωθεί και να συνεχιστεί.
Ελπίζουμε να έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για θετικά σχόλια, τόσο για τις Υπηρεσίες του Δήμου μας, όσο και για την λειτουργία των δημοτικών οργάνων.                            
Υπάρχουν τόσες ανοικτές πληγές! Πραγματικά!

Αναδημοσιεύουμε σχετική ανάρτηση του Συλλόγου Αγίου Νικολάου πάνω στο θέμα.

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ
Ο Σύλλογος μας εδώ και μερικά χρόνια έκανε συνέχεια διαμαρτυρίες για την άθλια εικόνα που παρουσίαζε από πλευράς καθαριότητος η περιοχή μας.
Πέρασαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και η εικόνα όχι μόνο δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση,  αλλά συνεχώς γινόταν όλο και χειρότερη.
Λόγοι πολλοί, μεγάλη έλευση κατοίκων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, κάδοι γεμάτοι με διάσπαρτα σκουπίδια γύρω γύρω, για αρκέτες ημέρες, βρώμα και δυσοσμία πέριξ των κάδων, έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Συλλόγου μας, αδιαφορία και πελατειακή σχέση από πλευράς Δήμου,
και πάντα είχαν μια δικαιολογία, ότι οι κάτοικοι φταίνε, ότι η υπηρεσία καθαριότητος έχει λίγα άτομα, ότι δεν έχει αυτοκίνητα απορριμματοφόρα κτλ κτλ.
Φύκια στις παραλίες, μέσος όρος συλλογής φυκιών 6-7 χρόνια και η συλλογή γινόταν πλημμελώς, ποτέ ολικός καθαρισμός.
Φτάσαμε στο 2015 και 2016, με άλλη Δημοτική Αρχή, με έναν νέο Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για την καθαριότητα της περιοχής Αρτέμιδος, με την ιδία υπηρεσία καθαριότητος, αλλά μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, και φυσικά σε κάποιον οφείλεται αυτή η βελτίωση, μάλλον πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και φυσικά νοιάζεται για την πόλη μας.
Κατά την διάρκεια του μηνός Ιουνίου 2016 έγινε και ο καθαρισμός από τα φύκια, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ο επαγγελματισμός των συνεργείων και η συνέπεια και ο προγραμματισμός από πλευράς Αντιδημάρχου κ. Αντώνη Νομικού.
Με αυτήν την ανακοίνωση δεν θέλουμε να λιβανίσουμε κανέναν, άλλωστε δεν είναι στο ύφος και στο ήθος του Συλλόγου μας, όμως όταν υπάρχει μια σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών από πλευράς Δήμου και των αρμόδιων αρχών είμαστε υποχρεωμένοι να την επικροτήσουμε.

Ο Σύλλογος μας θα επικροτεί θετικές εξελίξεις για την ποιότητα ζωής της περιοχής μας, αλλά και δε θα πάψει να στέκεται μαχητικός και σκληρός επικριτής αποφάσεων που την υποβαθμίζουν.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ

Ο Σύλλογος μας εδώ και μερικά χρόνια έκανε συνέχεια διαμαρτυρίες για την άθλια εικόνα που παρουσίαζε από πλευράς καθαριότητος η περιοχή μας.
Πέρασαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εικόνα όχι μόνο δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση αλλά συνεχώς γινόταν όλο και χειρότερη.
Λόγοι πολλοί, μεγάλη έλευση κατοίκων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού , ειδικά τα Σαββατοκύριακα , κάδοι γεμάτοι με σκουπίδια γύρο γύρο, για αρκέτες ημέρες, βρώμα και δυσομοία πέριξ των κάδων, έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, και του Συλλόγου μας
αδιαφορία και πελατειακή σχέση από πλευράς Δήμου,
πάντα είχαν μια δικαιολογία, ότι οι κάτοικοι φταίνε και η υπηρεσία καθαριότητος έχει λίγα άτομα, δεν έχει αυτοκίνητα απορριμματοφόρα κτλ κτλ.
Φύκια στις παραλίες μέσος όρος συλλογής Φυκίων 6-7 χρόνια και η συλλογή γινόταν πλημμελώς, ποτέ ολικός καθαρισμός.
Φτάσαμε στο 2015 και 2016 με άλλη Δημοτική Αρχή, με έναν νέο Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για την καθαριότητα της περιοχής  Αρτέμιδος, με την ιδία υπηρεσία καθαριότητος, αλλά μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, φυσικά σε κάποιον οφείλεται αυτή η βελτίωση, μάλλον πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και φυσικά νοιάζεται για την πόλη μας.
Κατά την διάρκεια που μηνός  Ιουνίου 2016 έγινε και ο καθαρισμός από τα φύκια, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ο επαγγελματισμός των συνεργείων και την συνέπεια και τον προγραμματισμό από πλευράς Αντιδημάρχου Κυρίου Αντώνη Νομικού
Με αυτήν την ανακοίνωση δεν θέλουμε να λιβανίσουμε κανέναν , άλλωστε δεν είναι στο ύφος και στο ήθος του συλλόγου μας, όμως όταν υπάρχει μια σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών από πλευράς Δήμου και των αρμόδιων αρχών είμαστε υποχρεωμένοι να την επικροτήσουμε.
Ο Σύλλογος μας θα επικροτεί θετικές εξελίξεις για την ποιότητα ζωής της περιοχής μας , αλλα και μαχητικός και σκληρός επικριτής αποφάσεων που υποβαθμίζουν την περιοχή μας.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΥΤΣΑ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ?

Κατ’ αρχή, λέμε ναι,
στις διακρτικές κατασκευές, αν είναι να εξυπηρετηθεί το κοινό και να μπει μια πινελιά οργανωμένης παρέμβασης σε μια κοινόχρηστη παραλία από τη Δημοτική Αρχή.

Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία μπροστά από τον υδροβιότοπο “Αλυκή”.

Μα, εμείς την άποψή μας θα την πούμε, κι ας μη θεωρηθούμε μικρόψυχοι !
Έγινε κάποια στοιχειώδης μελέτη για την ανάπλαση αυτή ή αυτοσχεδιάζουμε?


Δυο παρατηρήσεις. Από μια πρώτη ματιά.

Ο αποκλεισμός διέλευσης για τα αυτοκίνητα ενός τμήματος του δρόμου, μεταξύ παραλίας και περίφραξης του βιότοπου, έγινε με νταμαρόπετρες στη σειρά, που φτάνουν μέχρι το κύμα. Δεν είναι θέαμα αυτό. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς παράταιρο και ακαλαίσθητο και αφήνει την εντύπωση προχειρότητας  και αδιαφορίας για την αισθητική του τοπίου.

Ύστερα, είδαμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν μια ντουζιέρα για να ξεπλυθούν, με τα πόδια τους μέσα σε μια λάσπη, κι αυτή να ρέει σε λιμνούλες που φράζουν το δρόμο για όσους προσέρχονται και κείνους που αποχωρούν. Δεν είναι ό,τι καλύτερο. 

Θα πούμε, ωστόσο, ότι η ανάπλαση αυτή, ανεξάρτητα αν κάποιους ικανοποιεί και άλλους ίσως όχι, αγγίζει μια παραλία που είναι σαφές ότι είχε τα λιγότερα προβλήματα από κάθε άλλη θέση στην εκτεταμένη ακτή της Αρτέμιδας. Μεταξύ μας, ούτε η άναρχη (?) στάθμευση, ούτε η έλλειψη αποδυτηρίων, WC και ντουζιέρας εμπόδισε τόσα χρόνια τον καθένα, ντόπιο ή επισκέπτη, να απολαύσει το μπάνιο του σε μια αξιόλογη παραλία ανοικτής πρόσβασης.

Στην πράξη, η πλέον απαραίτητη παρέμβαση θα ήταν η ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, με τοποθέτηση κατάλληλων κάδων, σε αριθμό ανάλογο της προβλεπόμενης επισκεψιμότητας, και υπηρεσίες περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων, αφού, δυστυχώς, για πολλούς δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση η προστασία και περιφρούρηση των κοινόχρηστων χώρων από τους κάθε λογής ρύπους  και σκουπίδια (πλαστικά, αποτσίγαρα κλπ.). Ίσως ακόμα και η ενίσχυση της αστυνόμευσης για την ενδεχόμενη παράνομη απόρριψη λυμάτων, με έλεγχο και διαπίστωση της συχνότητας εκκενώσεων βόθρων των όσων γειτονικών επιχειρήσεων ΚΥΕ. Κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Θα μας μείνει ωστόσο η απορία:
Γιατί όχι στην κεντρική παραλία της Λούτσας ?
Μόλις πέρισυ είχε ξεκινήσει απ’ τον Δήμαρχο με fast track διαδικασίες μια θαρραλέα προσπάθεια συμμαζέματος των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία αυτή, που ατυχώς κατέληξε να αποδειχτεί άκαρπη.                   
Να που και φέτος χάνεται ακόμα μια ευκαιρία να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Περιγραφές δε χρειάζονται. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί. Εκεί, όπου νόμος είναι το κέφι του κάθε μαγαζάτορα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Επειδή ο πολιτισμένος διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανένα (…και η ενημέρωση, θα θέλαμε να προσθέσουμε) εμείς θα τολμήσουμε να αναρωτηθούμε.

Από ποια απόφαση και με ποια αιτιολόγηση προκύπτει η αλλαγή επιλογής της θέσης για την ΓΑΛΑΖΙΑ  ΣΗΜΑΙΑ  (απονομή σήματος περιβαλλοντικής ποιότητας), που ανέτρεψε την ομόφωνη απόφαση 47/2016  του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2016 για την κεντρική παραλία της Λούτσας ?

Κι αν υπάρχει τέτοια απόφαση, γιατί δεν δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενόσω το θέμα “ανάπλαση” παίζει εντατικά μόνοστην προσωπική σελίδα facebook του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μάρκου ?

Η απόφαση 47/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου για την κεντρική παραλία, με πλήρη αιτιολόγηση, διαγράμματα, χάρτες, φωτογραφίες, εδώ :

Το σύνολο των εργασιών, όπως εγκρίθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την παραλία του υγροβιοτόπου Αλυκή, Β1 ζώνη απόλυτης προστασίας τοπίου :

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” εδώ :

Eθνικός Χειριστής του Προγράμματος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Νίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ.: 210 3224944, 210 3314563
Fax 210 3225285 

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Το πρόβλημα του θορύβου ταλανίζει την Αρτέμιδα πολλά χρόνια τώρα!
Το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται αφόρητη.
Μια το αεροδρόμιο με τις πυκνές πτήσεις, μια η αχαλίνωτη συμπεριφορά κάποιων εποχιακών επιχειρήσεων με τα γλέντια και τα ξεφαντώματα, συχνά μέχρι πρωίας, και οι αντοχές των κατοίκων δοκιμάζονται σκληρά.
Μεταξύ μας υπάρχουν δημότες που κοιτούν τι άνεμος φυσάει σήμερα για να ξέρουν αν θα κοιμηθούν ή όχι το βράδυ. Διαφορετικά, ερμητικά κλειστά παράθυρα και air condition στο φουλ. Και πάλι!

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. "Φωνάζει" από παντού. 
Η ανοχή χάριν της επιχειρηματικότητας, ειδικά στις εμπορικές παραλιακές περιοχές εν μέσω θέρους, είναι προκλητική.
Μέχρι παρεξηγήσεως δηλαδή.



Αξίζει, νομίζουμε, να παρατεθούν τα όσα, σαν σημεία αιχμής, αναδείχθηκαν στις εισηγήσεις που ακούστηκαν στην Ημερίδα «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας» που είχε διοργανωθεί στις 19/4/2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 
από το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου με τον συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων/Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής,
με βασικούς άξονες :
α/ την εξέταση του προβλήματος και της (μη εφαρμογής) της νομοθεσίας στην Ελλάδα και
β/ την επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε εθνικό επίπεδο. 

Στην Ημερίδα αυτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συλλογικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας, με την πρόθεση να αξιοποιήσουν επαφές και γνωριμίες για την αντιμετώπιση του τοπικού προβλήματος, αλλά και να συντονιστούν στην κοινή προσπάθεια με άλλους φορείς πανελλαδικά. 
Οι εισηγητές, επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και ευαισθητοποιημένοι δημότες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας,
συγκλίνανε στις εξής κοινές διαπιστώσεις-προτάσεις :

1. Ο θόρυβος (δηλαδή ο ήχος σε ένταση πέρα από τα ανεκτά όρια) είναι «ρύπος» άρα η αντιμετώπισή του απαιτεί και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, για σεβασμό στον δημόσιο χώρο και στο «δικαίωμα στην ησυχία», (εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα από την UNESCO) αλλά και αυστηρή πολιτική ελέγχου της παραβατικότητας, κάτι που στην ουσία δεν γίνεται συστηματικά.

2. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία, και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος (μεγαλύτερο από τα ατυχήματα), συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της αξίας των ακινήτων και ολόκληρων περιοχών. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η προκαλούμενη διαταραχή στον ύπνο (περιβαλλοντική αϋπνία).

3. Τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) που αναπτύσσονται στις πόλεις δίνουν ζωντάνια και ευκαιρίες άμεσης αναψυχής στις γειτονιές, αλλά η «ειρηνική συνύπαρξη» με την κατοικία είναι αναγκαία, εφόσον ο στόχος διατήρησης και επαναφοράς της στα κέντρα των πόλεων είναι μια πολιτική κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πόλη.

4. Η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων τροφίμων που προωθείται από το Υπουργείο Βιομηχανίας, είναι σωστή στην φάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να συμπεριλάβει τα ΚΥΕ, τα οποία αφορούν τον αστικό χώρο και κυρίως την Αυτοδιοίκηση.

5. Τα ΚΥΕ με δυνατή μουσική θα πρέπει να κατατάσσονται στα «κέντρα αναψυχής» (και όχι στα «λοιπά καταστήματα») και να ακολουθούν το πλαίσιο χρήσεων γης που προβλέπεται γι αυτά δηλαδή να μη χωροθετούνται σε περιοχές «Γενικής Κατοικίας». Άρα η άδεια μουσικής στα ΚΥΕ εντός κατοικημένων περιοχών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όπως εξάλλου έχει νομολογηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

6. Η πολυνομία και η διάσπαση των αρμοδιοτήτων είναι μεγάλο πρόβλημα, όπως και σε άλλους τομείς δημόσιων πολιτικών. Η πρότασή μας για τα ΚΥΕ, βασίζεται στον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επικεντρώνεται στην ανάληψη της ευθύνης αδειοδότησης και αστυνόμευσης από τον Δήμο και τις Δημοτικές Κοινότητες, που είναι κοντά στον πολίτη, είναι αιρετοί και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες. Αυτό απαιτεί ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών, νομικής υποστήριξης και αστυνόμευσης.

7. Η χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης και επιβολής ποινών, δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις, όπως δυστυχώς θεωρείται από μέρος της κοινής γνώμης και αιρετών. Αντίθετα, η γενικευμένη παραβατικότητα είναι πληγή για την υγιή επιχειρηματικότητα.

8. Προτείνουμε να απλουστευτεί και καθιερωθεί η ποινή αφαίρεσης της άδειας μουσικής και άδειας παράτασης ωραρίου , που γίνεται από τις Δημοτικές Κοινότητες και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, διαφοροποιούμενη από την ποινή κλεισίματος του καταστήματος που απαιτεί σύνθετη διαδικασία και συχνά μπλοκάρεται στα δικαστήρια λόγω απουσίας του Δήμου. Αυτό πρέπει να προβλεφθεί ρητά στην νέα κανονιστική πράξη του Δήμου Αθηναίων, η έκδοση της οποίας έχει καθυστερήσει απαράδεκτα.

9. Στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τα ειδικά ΠΔ/τα χρήσεων γης, έχει προβλεφθεί ρητά η πλήρης απαγόρευση εξωτερικών μεγαφώνων και έχει συνδεθεί η ηχορύπανση με πολεοδομική /περιβαλλοντική παράβαση, άρα μπορεί να επιληφθεί η Πολεοδομική Υπηρεσία για την αστυνόμευση και την σφράγιση των καταστημάτων, σε περιπτώσεις παραβάσεων χρήσεων γης.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ 24/7/2016

 ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΜΕΛΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟ 23.1 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ
·       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
·       ΕΓΓΡΙΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/7/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ                                        


ΒΛΑΧΟΣ ΗΛΙΑΣ                 ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ