Τον περασμένο Απρίλη η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ενημέρωνε τους πολίτες για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Δεν είναι αργά να τα αναδημοσιεύσουμε. Η ανακοίνωση:
Νοσήματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός κ.α., οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια διαφόρων ειδών. Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχει καταγραφή παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών – κουνουπιών (σκνιπών) για την εξάπλωση τέτοιων ασθενειών .
Πέρα, λοιπόν, από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών τόσο των κατοίκων όσο και των προσφύγων – μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ανατολική Αττική .
• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
• Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά). Εφαρμόζονται στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4-5 ώρες ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.
• Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.
Επιπλέον και για τη δική μας προστασία:
• Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).
• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ(φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
• Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
• Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Μας ψεκάσανε?
Εξ άλλου, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε.Ανατολικής Αττικής, ως υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2016, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία εκτέλεσης του έργου, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών, είχε αποφασίσει στα τέλη Μαἲου την διενέργεια της 4ης επίγειας εφαρμογής ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε περιοχές - εστίες περιαστικά όλων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Δεν βρήκαμε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.
Τα μέτρα πρόληψης αφορούν κύρια σε δύο νοσήματα, ελονοσία και λεϊσμανίαση.
Τα κρούσματα της ελονοσίας στη χώρα μας είναι σποραδικά. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2015 προκύπτει ότι 27 από τα 85 συνολικά κρούσματα πανελλαδικά καταγράφηκαν στην Αττική. Από αυτά τα 20 σε μετανάστες από χώρες όπου η ελονοσία ενδημεί, τα 7 σε ταξιδιώτες προς ενδημικές περιοχές, σε 2 μάλιστα περιπτώσεις επί του συνόλου οι ενδείξεις λένε ότι η μετάδοση συνέβη εντός των συνόρων. Στον τομέα της Ανατολικής Αττικής ο Μαραθώνας-Σχοινιάς δείχνει να επηρεάζεται καθ’ υπεροχή.
Εξ άλλου, η Λεϊσμανίαση είναι νόσημα ενδημικό στην Ελλάδα (85 κρούσματα δηλωμένα το 2014), είτε στη σοβαρότερη σπλαχνική της μορφή, είτε στην πιο ήπια δερματική. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και η καταγραφή δεν γίνεται με τον πιο αυστηρό τρόπο, δείχνουν επιβάρυνση κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και Ανατολικής Κρήτης. Οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής δεν πρέπει να θεωρούνται άμοιρες κινδύνου για τη μετάδοση, λόγω και του μεγάλου αριθμού αδέσποτων και ανεμβολίαστων σκυλιών.
Ο επιπολασμός της μόλυνσης στα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ψηλός στη χώρα μας, γύρω στο 22% (μέχρι και 40%, σε κάποιες περιοχές), και μπορεί να είναι μολυσματικά ακόμα κι αν δεν έχουν εκδηλώσει το νόσημα.
Πάρτε τα μέτρα σας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου