Θαλάσσια χελώνα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αρτέμιδας.
Η άφιξή της παρατηρήθηκε (και καταγράφηκε) από περιοίκους λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Αμέσως, ενεργά μέλη του τοπικού συλλόγου, με τη συνδρομή κατοίκων της περιοχής, ανέλαβαν δράση. Ενημέρωσαν τοπικές αρχές και απευθύνθηκαν στην γνωστή οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, προκειμένου να πάρουν οδηγίες για τη διαχείριση. Σύμφωνα με αυτές, κατασκεύασαν προστατευτική περίφραξη, τοποθέτησαν γουστόζικες ενημερωτικές πινακίδες και ειδοποιούν τους ντόπιους να έχουν το νου τους και να επαγρυπνούν, μήπως και σωθούν, μετά από τη δίμηνη περίπου επώαση, τα χελωνάκια, όπως όλοι ευχόμαστε.
Η είδηση έγινε αμέσως viral στο διαδίκτυο. Και όχι άδικα.
Το είδος caretta caretta επικρατεί στα νερά της Μεσογείου. Φαίνεται πως προτιμάει αμμώδεις ακτές που συντηρούν θαλάσσια λιβάδια φυκιών, όπου αναζητά τη τροφή της από μικρά ψάρια, καρκινοειδή και κεφαλόποδα. Στην Ελλάδα αναφέρεται πως εναποθέτει τα αυγά της στις ακτές της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, πιο σποραδικά και της Αττικής.
Ζει από 30 έως 60 χρόνια και φτάνει σε μήκος το 1 και πλέον μέτρο και σε βάρος τα 130 κιλά.
Δυστυχώς ο πληθυσμός της τείνει να μειώνεται συνεχώς και ήδη θεωρείται είδος απειλούμενο. Μεγάλος αριθμός νεκρών χελωνών καταγράφεται κάθε χρόνο, είτε από προσκρούσεις σε ταχύπλοα, είτε γιατί μπλέκουν σε ψαράδικα δίκτυα και εξοπλισμό, είτε τέλος σαν αποτέλεσμα της κατάποσης πλαστικών και σκουπιδιών, ενώ παράλληλα οι θέσεις ωοτοκίας τους δεν είναι πια τόσο φιλόξενες, όσο παλιότερα (ανθρωπογενής δραστηριότητα, θόρυβος, κλπ).
Η Αρτέμιδα έχει υποδεχτεί τέτοιους «επισκέπτες» σποραδικά και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα συνέβη τον Ιούλιο του 2012, γεγονός που είχε γνωρίσει και τότε ανάλογη δημοσιότητα. Θυμόμαστε πάντως πως είχε καταλήξει άδοξα γιατί, όπως είχε λεχθεί, η προστασία της αυτοσχέδιας περίφραξης είχε παραβιαστεί από σκυλιά.
Ας έχουμε λοιπόν τον νου μας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου