Το σχόλιο μας
Καλά όλα αυτά που προτείνονται από τους ειδικούς για να συμμαζευτεί όλη αυτή η έκρηξη βίας από παιδιά και εφήβους που έχει ξεσπάσει απροσδόκητα.
Δεν γίνεται όμως να μας διαφεύγει πως τούτη η γενιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρίμωξαν ασφυκτικά την οικογένεια και σίγουρα επηρέασαν το κλίμα και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθαν με τη σειρά τους και τα lockdown της πανδημίας, που διατάραξαν την ομαλή ένταξη των παιδιών και την επικοινωνία τους στο σχολείο και στις παρέες. Ο εγκλεισμός αύξησε σημαντικά το χρόνο απασχόλησής τους με βιντεοπαιχνίδια, εξοικειώνοντάς τα με την εικονική βία.
Όλα τα παραπάνω φταίξαν και για την παραμέληση της παιδείας των παιδιών, μα και γενικότερα για την έκπτωση του πολιτισμού μας, με το νταϊλίκι από τη μια και τη απόλυτη σαχλαμάρα από την άλλη να επικρατούν σαν πρότυπα. Αρκεί μόνο να ανοίξει κανείς την τηλεόραση για επιβεβαίωση.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως η οικονομική δυσπραγία και η απροθυμία για παραγωγή και διάδοση πολιτισμού έχουν το κοινωνικό τους κόστος.
Μέρος του, όσο και αν μας έχει αιφνιδιάσει και σοκάρει, είναι και η έκρηξη βίας, παραβατικότητας, έως και εγκληματικότητας, από εφήβους. Αυτή την παιδεία τους δώσαμε, αυτό τον πολιτισμό τους μεταδώσαμε.
Για την παραβατικότητα ανηλίκων που βαίνει αυξανόμενη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά, τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα από την πλευρά της πολιτείας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, μίλησε στο Radio Me και την εκπομπή “Δεύτερος Καφές” η εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Έλενα Συρμαλή.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση στην παραβατικότητα σε σχέση με τις πράξεις βίας. Έχουμε μια διαφοροποίηση στην ποιότητα των πράξεων, μιλάμε δηλαδή πια για σκληρά εγκλήματα, όπως ληστείες, βιασμούς κλτ. Γι αυτό το λόγο έχει προαναγγείλει μέτρα ο Υπουργός για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως εντονότερη και πιο φανερή αστυνόμευση, καταγραφή των περιστατικών ανά περιοχή και φυσικά συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση όλων καθώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός με την παραβατικότητα εκτός σχολείου», τόνισε μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ συνολικά 1.353 ανήλικοι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα τον Σεπτέμβριο για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν και 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν 17 ανήλικοι για βιασμό, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ή πορνογραφία ανηλίκων, 28 επειδή είχαν στην κατοχή τους όπλα, 292 για κλοπές και ληστείες και 86 για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Όπως τονίζει η κα.Συρμαλή σύμφωνα με μελέτες υπάρχει άμεση σύνδεση της λειτουργικότητας ενός παιδιού στο σχολείου και της παραβατικότητας που ίσως εμφανίσει αργότερα. «Πρέπει να επιμείνουμε στην πρόληψη όταν μιλάμε για ανηλίκους. Χωρίς την συνεργασία των σχολείων και φυσικά της οικογένειας δεν θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Αν δεν βρούμε τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο δεν μπορούμε να βρούμε λύση».
«Η παραβατική, η εγκληματική συμπεριφορά μαθαίνεται. Εκπαιδευόμαστε σε αυτή. Είναι μια ανθρώπινη συμπεριφορά που μας αφορά. Και υπό αυτή την έννοια το φαινόμενο μας αφορά όλους, σε ατομικό επίπεδο», πρόσθεσε η Έλενα Συρμαλή. Σημείωσε πάντως με έμφαση ότι τον πρώτο λόγο και ρόλο έχουν οι γονείς που πρέπει να αναλάβουν δράση «χωρίς παρωπίδες και ανασφάλειες» όταν δουν σημάδια στα παιδιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου