ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ . . . πώς πάμε;
Στον δρόμο της ανακύκλωσης βαδίζουν τα τελευταία χρόνια οι δήμοι της Ελλάδας, άλλοι με πιο γοργά άλλοι με πιο διστακτικά βήματα, υποχρεωμένοι πάντως πλέον να εντείνουν την προσπάθεια, καθώς στη χώρα μας το 81% των απορριμμάτων εξακολουθούν να θάβονται.
Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είχε πρόσφατα αφιέρωμα στο θέμα, καταγράφοντας προσπάθειες τοπικών κοινωνιών, το επίπεδο που έχουν φτάσει - άλλοτε ικανοποιητικό άλλοτε όχι - και τις ανάγκες που έχουν για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στον συγκεκριμένο τομέα.
Αφορμή στάθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προσαρμόζει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
«Πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης» μπορεί να χαρακτηρισθεί η Περιφέρεια Κρήτης, με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΟΣΔΑΚ) να έχουν αναλάβει δράση.
Η εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης:
Τα στοιχεία του οκταμήνου που αφορούν μόνο τον καλλικρατικό δήμο Χανίων δείχνουν ότι από την ανακύκλωση συγκεντρώθηκαν από τους ειδικούς κίτρινους κάδους ( κώδωνες) 275, 9 τόνοι γυαλιού, 1465 τόνοι ογκωδών, 4 .000 τόνοι «πράσινων» απορριμμάτων 34000 τόνοι σκουπιδιών και 4830 τόνοι από τους μπλε κάδους που αφορούν κυρίως χαρτί.
Μόνο στον δήμο Χανίων έχουν αναπτυχθεί 2800 κάδοι ανακύκλωσης.
Μια νέα δράση της ΔΕΔΙΣΑαφορά την ανάπτυξη και των κόκκινων κάδων, εκεί όπου συγκεντρώνονται ρούχα και υποδήματα.
Σε Χανιά και Πλατανιά όπου από τον Απρίλιο έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία έχουν αναπτυχθεί 52 κάδοι και μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 10 τόνοι από αυτά τα είδη.
Σημαντικά οφέλη από την ανακύκλωση των απορριμμάτων από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων προκύπτουν με βάση και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννης Κουτράκης από την ανακύκλωση το 2016 προέκυψαν κέρδη 900 χιλιάδων ευρώ , μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017 το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 1,23 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να φθάσει στο τέλος του 2017 στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η κερδοφορία μπορεί να σημαίνει είτε μείωση των τελών αποκομιδής, είτε εκσυγχρονισμό της επιχείρησης σε μέσα και υλικά.
«Προσπαθούμε καθημερινά και ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς» δήλωσε στο Πρακτορείο ο κ. Κουτράκης. Ένα ακόμα νούμερο είναι χαρακτηριστικό αυτής της ανόδου.
Σε Ηράκλειοκαι Λασίθι η ανακύκλωση γίνεται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης ( ΕΣΔΑΚ). Ο ΕΣΔΑΚ έχει προχωρήσει ήδη στη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» μια ήπια μορφή διαχείρισης απορριμμάτων που μπορούν ανακυκλωθούν.
Υπολογίζεται ότι το 30% του συνολικού όγκων των απορριμμάτων μπορούν να ανακυκλωθούν.
Παράλληλα ο ΕΣΔΑΚ υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής υπολειμμάτων τροφών κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να μετατραπούν μετά από σχετική επεξεργασία σε ζωοτροφές για κατοικίδια ζώα.
Ακόμα ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου δημιουργεί σημεία συλλογής ιατρικών αποβλήτων σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους.
Συνείδηση γίνεται η ανακύκλωση στους πολίτες του Ρεθύμνου
Καθιερώνεται, όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών του Ρεθύμνου η ανάγκη για ανακύκλωση με τα προγράμματα που ακολουθεί ο δήμος Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, συλλογή αλλά και ενίσχυση των μέσων που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, την εικόνα της πόλης, αφετέρου τα «κέρδη» στην οικονομία.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενα γεγονός που ενισχύει τη διάθεση από πλευράς του δήμου να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε η ανακύκλωση να γίνει απόλυτα μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων, όλων των πολιτών.
«Η προσήλωση του δήμου Ρεθύμνης στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αποτυπώνεται και στην προτεραιότητα που κατέχει στον εν γένει σχεδιασμό του η ανακύκλωση. Από το 2006 που υιοθετήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενθάρρυνσης των κατοίκων κι επισκεπτών σε θέματα ανακύκλωσης μέχρι σήμερα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Ρεθύμνου ανταποκρίνονται με υψηλά ποσοστά στην αξιοποίηση κάθε υλικοτεχνικής υποδομής που τους παρέχεται για την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους. Κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα, για γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, σύντομα και για ρούχα – υποδήματα καθώς και κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου, έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της πόλης και περιφερειακά, ώστε όλοι να έχουν εύκολη πρόσβαση. Το έργο της αποκομιδής εξελίσσεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Η συνεργασία του δήμου με την Ε.Ε.Α.Α,, της ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και αναδόχους εργολάβους, αποδίδει γόνιμους καρπούς.
Το Ρέθυμνοέχει κατακτήσει υψηλή θέση στην ιεραρχία των καθαρών πόλεων πανελληνίως κι έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων ως βιώσιμη πόλη, χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και χάρη στην ευαισθησία των πολιτών του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Χ. Μαρινάκης.
Ο δήμος Ρεθύμνης έχει συμβληθεί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσηςαπό το 2006 και με την καθοριστική συμβολή των δημοτών του που ανταποκρίνονται θετικά στην προσπάθεια αυτή, καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο την αύξηση των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακύκλωσης με αρκετά καλό ποσοστό καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 κατέληξαν στη ΔΕΔΙΣΑ ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ Χανίων 5.058 τόνοι συσκευασιών χαρτιού-αλουμινίου-πλαστικού ενώ το 2017 μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη μεταφερθεί 4.182 τόνοι αντίστοιχα. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που το 2016 ανήλθαν σε 228,30 τόνους, η ανακύκλωση στο Δήμο Ρεθύμνης κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Αυτά τα στοιχεία φυσικά δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε καθώς γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης, με έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, ενημέρωση μεμονωμένων επιχειρήσεων που παρεκκλίνουν και προσπάθειες επέκτασης του προγράμματος ανακύκλωσης σε οικισμούς που μέχρι τώρα δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η Ε.Ε.Α.Α. που σαν επιβράβευση για την καλή προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνης δώρισε ένα ακόμα press-container για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Χανίων», ανέφερε η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος Στέλλα Χριστοφοράκη.
Ο δήμος Ρεθύμνης έχει συνάψει και άλλες συνεργασίες που με Εναλλακτικά Συστήματα Διαχείρισηςειδικά στον τομέα των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών, λαμπτήρων, Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, μπαταριών, λιπαντικών κλπ. Καθώς και τη συνεργασία για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προσπαθεί να ενισχύσει το εύρος των ανακυκλώσιμων υλικών ώστε η προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων να επιτευχθεί.
Στο Ρέθυμνο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συγκεντρωθεί 4. 182.430 κιλά υλικών ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 3.878.920 κιλά, με άνοδο μεγάλη να καταγράφεται στην ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών, όπως επίσης και του γυαλιού. Σχετικά με τα ιατρικά απόβλητα αυτά εμφανίζουν μία σταθερή εικόνα από το 2015 έως και σήμερα.
Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται βελτίωση τόσο στο πρόγραμμα των μικρών κάδων που έχουν προμηθευτεί κάτοικοι και επιχειρηματίες στην παλιά πόλη, οι οποίοι τους βγάζουν έξω από τις οικίες ή τα καταστήματά τους σε προγραμματισμένη ώρα για να γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων από την υπηρεσία, όσο και στην ανακύκλωση.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστοφοράκη: "Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που δεν συμμορφώνονται, οι οποίοι εξακολουθούν να βγάζουν τα απορρίμματά τους όποτε θέλουν τόσο στην παλιά πόλη όσο και στην παραλιακή οδό. Είναι αρκετοί μάλιστα αυτοί στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς".
Στις προσπάθειες από πλευράς του δήμου για τη συνειδητή επιλογή των πολιτών για ανακύκλωση, εντάσσονται και οι τακτές ενημερώσεις από υπαλλήλους στην Ανακύκλωση σε σχολικές μονάδες ώστε να ενημερώνονται συνεχώς τα παιδιά – μαθητές καθώς επίσης και με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που αποστέλλεται στα σχολεία.
Παράλληλα ο δήμος προμηθεύει τους επαγγελματίες με κάδους ανακύκλωσης όπως επίσης όσοι έχουν καταστήματα ηλεκτρικών ειδών μπορούν επίσης να προμηθευτούν ανάλογους κάδους από την εταιρεία χωρίς κόστος.
ΠΗΓΗ; ΑΠΕ-ΜΠΕ
1 σχόλιο:
Στον Δημο μας τι γινεται?
Οι μπλε καδοι, που ειναι αρκετοι, ειναι βρωμεροι μονιμως με ανοιχτα τα καπακια, που σημαινει οτι με την βροχη <> και αχρηστευεται το περιεχομενο, και πολυ συχνα καταληγει στην χωματερη..
Θα ειχε ενδιαφερον να δουμε τα στοιχεια που υπαρχουν? να μας πουν τι κανουν με τις τεραστιες ποσοτητες κλαδιων..
Δημοσίευση σχολίου