Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η   Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
Αποδέκτες   :
-   Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος
-   Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων Αρτέμιδος
-   Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΟΙΖΩ) του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος
-   Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδας
-   Αστυνομικό Τμήμα Αρτέμιδας
-   Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής


Για την συνεχιζόμενη και φέτος απαράδεκτη κατάσταση στην παραλιακή ζώνη Αρτέμιδας και τον “ Μύθο των 80 Db
Αξιότιμοι Κύριοι / ες,
Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε,  το έργο το έχουμε δει, το έχουμε υποστεί, αφού κάθε καλοκαίρι οι υπεύθυνοι (Δήμος, Αστυνομία, κλπ) μας αφήνουν έκθετους στην ανελέητη ηχορύπανση του Παρασκευοσαββατοκύριακου. Οι μόνιμοι κάτοικοι κλείνονται ερμητικά και ανάβουν τις A/C συσκευές τους, οι εποχιακοί των εξοχικών κατοικιών παίρνουν ανάστροφα την πορεία προς το Άστυ. Για να περισώσουν τουλάχιστον την ψυχική τους ηρεμία.
Το έργο αυτό έχει κύριους αυτουργούς τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς της Δημοτικής Αρχής, αποκλειστικά και μόνο, τις περισσότερες φορές. Είναι η αρχή που αδειοδοτεί (παρα)γνωρίζοντας τους νόμους, (παρ)ερμηνεύοντας τις πολύπλοκες, είναι αλήθεια, και αποσπασματικές Υγιειονομικές Αστυνομικές Διατάξεις, Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Δαιδαλώδες το νομοθετικό πλαίσιο, καταντάει να δίνει άλλοθι για τα «στραβά μάτια».
Γιατί ποιος θα αμφισβητήσει ότι οι διαδικασίες χορήγησης, αλλά και ανάκλησης, λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), χορήγησης, αλλά και ανάκλησης, των αδειών χρήσης μουσικής, παράτασης ωραρίου κλπ., στην πράξη κραυγαλέα και κατάφωρα μεροληπτούν υπέρ της ομάδας των ασύδοτων «επαγγελματιών - εργοδοτών» της παραλίας, στις πλάτες ενός πληθυσμού που υπερδιπλασιάζεται τους μήνες του θέρους. Στην πράξη υιοθετούνται μια σειρά από απαράβατες και απαραβίαστες “αρχές” :
  1. Η αρχή της χωρίς όρους επέκτασης. Περιοχές κατοικίας, με την εκ των πραγμάτων ατυχία να είναι παραθαλάσσιες, πολιορκούνται από το μέτωπο των επιχειρήσεων «αναψυχής», συνωστισμένων η μια δίπλα στην άλλη. Όλοι καταλαβαίνουμε τί σημαίνει κορεσμένη περιοχή. Πώς άραγε να την ορίζουν οι Υγειονομικές Επιτροπές, όταν γνωμοδοτούν για αδειοδοτήσεις; Σχετική νομοθεσία υπάρχει. 1
  2. Η αρχή της αλλαγής χρήσης της άδειας. Εκεί όπου η χρήση γης το απαγορεύει η άδεια χορηγείται νομότυπα, η επιχείρηση λειτουργεί παραβατικά. Άδειες για γαλακτοπωλεία υποστηρίζουν τη λειτουργία open bars. Άδειες για στεγασμένους χώρους χρησιμοποιούνται για υπαίθριες χρήσεις. Άδειες για open bars καταλήγουν σε λειτουργία κέντρων διασκέδασης.
  3. Η αρχή της ατιμωρησίας. Οι παραβάσεις ηχορύπανσης και παράτασης ωραρίου καταγράφονται, κατόπιν μηνύσεων, και, κάποτε, και κατά κανόνα  εκτός εποχής, αποφασίζεται η 10ήμερη συνήθως σφράγιση, και τις περισσότερες φορές η απόφαση αναστέλλεται με ένδικα μέσα για το καλό της επιχείρησης. Ούτε γάτος ούτε ζημιά.
  4. Η αρχή της ανοχής και παραγραφής. Άδειες επαναχορηγούνται χωρίς την υποχρέωση της συναξιολόγησης του όγκου των παραβάσεων που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια είτε από την επιχείρηση, είτε από τον επώνυμο επιχειρηματία. Με άλλα λόγια, η η κατ’ εξακολούθηση μη συμμόρφωση και η συστηματική πρόκληση ηχορύπανσης (άρθρο 16 της Υ1Γ/Γ.Π/οικ.96967/08.10.2012) στην ουσία ενθαρρύνεται, αφού δεν παίζει κανένα ρόλο στις αποφάσεις των αρμοδίων.
  5. Η αρχή «παράδειγμα προς μίμηση». Διοργανώσεις σε ανοικτούς χώρους που παραχωρεί ή διοργανώνει ο ίδιος ο Δήμος δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από την ένταση μεγαφώνων και τον παλμό μέχρι πρωίας από τα ξεφαντώματα των μαγαζιών.
Αυτά δεν είναι πρωτάκουστα, ο κόσμος καταλαβαίνει, κι αυτά, και πέρα απ’ αυτά.  Η διαδικασία ελέγχων, μηνύσεων, κυρώσεων καταλήγει σε πολλή φασαρία για το τίποτα, αποτέλεσμα μηδέν.
Η όποια δημοτική αρχή θέλει να δώσει δείγματα γραφής μπροστά στο γόρδιο δεσμό που χρόνια διαιωνίζεται, θα κάνει άμεσα το απλό και αυτονόητο.
 Όχι ανάκληση λειτουργίας, ώστε να χάνουν εργαζόμενοι τα μεροκάματα, και επιχειρήσεις τους πελάτες τους. Προσωρινή (ή και οριστική, καθώς λένε τα χαρτιά και οι κανονιστικές αποφάσεις) ανάκληση της χρήσης μουσικής ή της παράτασης ωραρίου κλπ εδώ και τώρα. Ούτε η επιχείρηση κλείνει, ούτε ανασταλτικές αποφάσεις δικαστηρίων ματαιώνουν το χαρτί της επιβολής κυρώσεων.
ü  Για να γίνουμε πιο σαφείς, ΚΑΛΟΥΜΕ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο Αρτέμιδας να εφαρμόσουν άμεσα την ποινή της ανάκλησης χρήσης μουσικής-μουσικών οργάνων με μια και μόνη μήνυση για υπέρβαση μεγίστης ηχοστάθμης ή ωραρίου,  και ανεξαρτήτως των κυρώσεων που προκαλεί η εφαρμογή του άρθρου 57 του πρόσφατου Νόμου 4249/24-03-2014(ΦΕΚ 73, τευχ. α’),.
Θα πρέπει ακόμα, αντί να σπαταλιέται ενέργεια και χρόνος σε «εικονικά» μέτρα, να αναθεωρηθούν νοοτροπίες και πρακτικές προσκολημμένες σ’ όλες τις παραπάνω “αρχές”.
ü  ΚΑΛΟΥΜΕ τη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε Κανονιστική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ΚΥΕ, με Σχέδιο Χωροθέτησης ΚΥΕ κατά πολεοδομικές ενότητες και ανάλογα με τη χρήση γης, για την αντιμετώπιση του υπερκορεσμού.
ü  Να θεσμοθετήσει με όρους αδιάβλητους και σε συνεργασία με άλλες ελεγκτικές αρχές (αστυνομία, Υγειονομική Υπηρεσία, ΣΔΟΕ), δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να εντοπίζονται όσοι αυθαιρετούν, λειτουργώντας χωρίς νόμιμες άδειες, με υπερβάσεις αδειών κλπ
ü  Να καθιερώσει αυστηρότατες κυρώσεις για τη μη ανάρτηση σε σημείο εμφανές της άδειας λειτουργίας, χρήσης μουσικής – μουσικών οργάνων, παράτασης ωραρίου, κλπ.
ü  Να περιλαμβάνει απαραιτήτως στις διαδικασίες αδειοδότησης, ανάκλησης αδειών, επιβολής κυρώσεων κλπ το στοιχείο της κατ’ εξακολούθηση μη συμμόρφωσης και της συστηματικής πρόκλησης ηχορύπανσης, που μπορεί  να αποδεικνύεται από το σύνολο των βεβαιωμένων παραβάσεων.
Ήδη, καθώς μαθαίνουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα, με πρόσφατη εντολή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Περιμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμα.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξασφαλίσει όρους ισορροπίας μεταξύ του δικαιώματος των συμπολιτών μας για ποιότητα ζωής και του δικαιώματος  επιχειρείν.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να επιμείνουμε σταθερά και αποφασιστικά, διεκδικώντας τη νομιμότητα.

1 βλ. ΠΟΡΙΣΜΑ “Συνήγορου του Πολίτη” για την Ηχορύπανση κατά τη Λειτουργία Καταστηµάτων Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος (Ιούλιος 2013)
_________________________
Το κείμενο της Ανοικτής Επιστολής προέκυψε από συζήτηση και συνεργασία του Συλλόγου Αγίου Νικολάου Αρτέμιδας με ενεργούς πολίτες του Δήμου μας.
Επισυνάπτονται 11 (έντεκα) αριθμημένες σελίδες με 242 υπογραφές κατοίκων.                                                 Η διαδικασία συλλογής υπογραφών συνεχίζεται.
Επικοινωνία :
Σύλλογος Αγίου Νικολάου Αρτέμιδας

e-mail :  echo.artemida@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: