Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

“Δια περιφοράς” (με email) Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σ-Α, της 4ης Φεβρουαρίου 2021

 ΘΕΜΑ:

Εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων από την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος επιτήρησης δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.


Τοποθέτηση του Συλλόγου Αγίου Νικολάου δι’ εκπροσώπου του, τακτικού μέλους της Επιτροπής





Προκαλεί απορία το γεγονός ότι καλούμαστε να εκφράσουμε άποψη, σαν μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, πάνω στην Μελέτη Αντίκτυπου σχετικά με την προστασία δεδομένων για το έργο «ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ», χωρίς να μας έχει δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για το ίδιο το Σύστημα Πυρανίχνευσης, που, απ’ όσο φαίνεται, έχει προεπιλεγεί.

1.

Υπό τον περιορισμό αυτό, ως προς την Μελέτη Εκτίμησης Αντίκτυπου δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε,

με την επιφύλαξη ότι αυτή περιλαμβάνει μέτρα και όρους, σύμφωνα με: 

 

τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

και με τις διατάξεις του Εθνικού Δικαίου:

·         τις σχετικές διατάξεις του ΓΚΠΔ  

·         τον ν. 2472/1997 (ΦΕΚ 50/Α΄/1997) περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα   

·         την απόφαση 65/2018 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


Εννοείται ότι η επεξεργασία και διαχείριση των δεδομένων θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην πυροπροστασία.


Προτείνεται η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για ενημέρωση του κοινού στις εποπτευόμενες περιοχές.


Παράλληλα απαιτείται η πρόβλεψη για μέτρα προστασίας των καμερών από φθορές, δολιοφθορές, βανδαλισμούς.


2.

Θεωρούμε πως οποιοδήποτε Σύστημα Πυρανίχνευσης πρέπει να αποτελέσει μέρος μόνο του συνολικού σχεδιασμού για την πυροπροστασία στην περιοχή του Δήμου Σ-Α, μεταξύ πολλών άλλων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισηςπου εντάσσονται σ’ αυτόν,  π.χ. μελέτη εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων υδροβολών και λοιπών μέσων επίγειας κατάσβεσης, ασφαλής συγκέντρωση κηπευτικών απορριμμάτων, καθαρισμοί οικοπέδων, αξιοποίηση εθελοντισμού, κλπ.

 

Το Σύστημα Πυρανίχνευσης που θα επιλεγεί πρέπει να είναι σύγχρονης ψηφιακής και όχι χειροκίνητης τεχνολογίας, και κυρίως να είναι συμβατό, ώστε να είναι ευχερής η διασύνδεσή του διαδημοτικά, καθώς και με τις κεντρικότερες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Τα συστήματα χειροκίνητης τεχνολογίας έχουν τα μειονεκτήματα της υποκειμενικής εκτίμησης του διαχειριστή (λάθη, παραβλέψεις, απόσπαση προσοχής, κόπωση). 

 

Υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα πυρανίχνευσης που περιλαμβάνουν:


ü  κάμερες που συνδυάζουν την οπτική με τη θερμική πυρανίχνευση μέσω υπερύθρων, υψηλής ευαισθησίας και διακριτικής ευχέρειας, που μπορούν να εντοπίζουν την παρουσία φλόγας, καπνού και ανθρώπων, και που παρέχουν κάλυψη σε 24ωρη βάση. 


ü  συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος που υποδέχονται και επεξεργάζονται με αλγοριθμική ανάλυση τα ψηφιακά σήματα και τις γεωγραφικές συντεταγμένες από τους αισθητήρες


ü  συστήματα αυτόματης ειδοποίησης και συναγερμού, που σε περίπτωση εντόπισης συμβάντος ειδοποιούν μέσω sms, email, ή άλλων μέσων μεταφοράς μηνυμάτων.

 

 

Γνωρίζουμε ότι τέτοια συστήματα σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας έχουν εγκριθεί και εγκατασταθεί πιλοτικά σε αρκετούς δήμους ανά την Ελλάδα (Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Δήμοι της Μαγνησίας, των Σποράδων), χωρίς απαγορευτικό κόστος.

 



Είμαστε αντίθετοι σε ένα σύστημα που περιορίζει τον χρόνο επόπτευσης στο διάστημα της ημέρας που υπάρχει φυσικό φως (από την ανατολή έως και μία ώρα μετά τη δύση), αφήνοντας ακάλυπτη την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο έλεος των όποιων επίδοξων εμπρηστών. 


Είμαστε επίσης αντίθετοι στην διαγραφή όλων των δεδομένων μετά παρέλευση 72 ωρών. 


Είναι ευνόητο ότι σε περίπτωση καταγραφής συμβάντων, τα δεδομένα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό αρχείο για κάθε νόμιμη χρήση (εισαγγελική έρευνα για απόδοση ευθυνών).

 



Οφείλουμε να πούμε, τέλος, ότι το να έρχεται σαν θέμα για «διά περιφοράς» Διαβούλευση η Μελέτη εκτίμησης Αντίκτυπου, αντί για τον όλο σχεδιασμό πυρασφάλειας και ειδικότερα την επιλογή κατάλληλου Συστήματος Πυρανίχνευσης, το εκλαμβάνουμε σαν προσχηματική μόνο Διαβούλευση, στα πλαίσια μιας κατ’ επίφαση τήρησης δημοκρατικών διαδικασίων, γεγονός υποτιμητικό για τα μέλη της Επιτροπής, στα όρια του εμπαιγμού.

Ακατανόητη είναι επίσης η επισήμανση ότι το υλικό της εισήγησης είναι απόρρητο, πράγμα που καταργεί κάθε έννοια ανοικτής διαβούλευσης.

 

Θεωρούμε πως τα συμμετέχοντα μέλη της Επιτροπής πρέπει τουλάχιστον να έχουν γνώση των απόψεων και προτάσεων των υπόλοιπων.

 

Γι’ αυτό σκοπεύουμε να προωθήσουμε τις δικές μας στα μέλη της Επιτροπής, καλώντας τα να πράξουν το ίδιο.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, (προσχηματική Διαβούλευση) ψηφίζουμε ΛΕΥΚΟ ως προς την Εισήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: